Gerookte Brisket

Voor 12 personen

1. Gebruik een v zel om de marinade te maken. Zorg ervoor dat de kruiden zeer fijn gemalen worden.

2. Smeer de gehele brisket gelijkmatig in met de marinade en leg het vlees in een zak. Plaats vervolgens de zak in de koelkast gedurende 3-4 dagen en keer deze elke 12 uren.

3. Haal na de marineertijd de brisket uit de zak en spoel het schoon onder koud water. Spoel de spoelbak schoon, leg de brisket erin en vul met water zodat de brisket net onder water staat. Ververs dit water elke 30 minuten, gedurende 1-2 uren. De brisket moet zich volzuigen met water. Haal vervolgens de brisket uit het water en dep droog.

4. Gebruik wederom een v zel om de rub te bereiden. Smeer de brisket volledig in met de rub.

5. Bereid de Smokey Mountain Cooker™ als volgt voor: leg een laag briketten op het onderrooster, daarna 12 woodchunks Cherry gevolgd door nog een laag Weber® briketten. Leg daarop 12 woodchunks Hickory en vervolgens nog een laag briketten. Steek een voor ongeveer 1/3 gevulde brikettenstarter aan en giet de brikettenstarter uit in het midden van de stapel briketten en rookhout. De aangestoken briketten zullen op deze manier langzaam de andere briketten en het rookhout aansteken.

6. Plaats het middenstuk op de Smokey Mountain Cooker™ en vul de waterschaal 3/4 met koud water. Leg het grillrooster op z n plek en leg de brisket met de vette kant boven erop.

7. Check om de 2-3 uren hoeveel water er nog in de waterschaal zit en vul b tot ongeveer 3/4 van de schaal. Giet warm water bij wanneer de temperatuur goed is, giet koud water bij wanneer de temperatuur te hoog is. De ideale temperatuur is 90°C -110°C.

8. Wikkel de brisket na 6 uren grillen in aluminiumfolie en zet terug op de barbecue en laat verder garen gedurende ongeveer 6 uren. Steek een thermometersonde in de brisket. Wanneer de temperatuur van 82°C is bereikt, is de brisket gaar.

9. Laat de brisket ongeveer 20-30 minuten rusten voor het opdienen.

gerookte-brisket

Grillmethode

Indirecte lage warmte 90 – 110 °C

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Marineertijd: 3 – 4 dagen

Grilltijd: 12 uren

Ingrediënten

1 Hele brisket, ongeveer 5-6 kilo met een beetje vet

Voor de marinade

16 el zeezout

3 el peperbolletjes

3 el gedroogde koriander

1 el bruine suiker

2 laurierblaadjes

1 tl kruidnagel

Voor de rub

3 el peperbolletjes

1 el gedroogde kodriander

1 el paprikapoeder

1 el knoflookpoeder

1 el uienpoeder

1 tl gedroogde dille

1 tl mosterdpoeder

1 tl selderijpoeder

1 tl rode peperbolletjes