Lamsgehaktballetjes met Griekse
salade en muntyoghurt
Bereidingswijze voor 6 personen:
1. Meng voor de salade in een grote glazen schaal olie, azijn, citroenschil en knoflook. Voeg de overige ingrediënten toe en meng ze voorzichtig met de dressing.
2. Meng in een middelgrote schaal de ingrediënten voor de gehaktballetjes met de handen door elkaar. Kneed het vlees niet te lang door, anders wordt het te stijf. Maak van het mengsel ongeveer 24 gehaktballetjes. Steek steeds vier balletjes op een spiesje en bestrijk ze met een beetje olie.
3. Bereid de Weber barbecue voor op directe gemiddelde warmte en zet het Verticaal Systeemrek op het rooster.
4. Meng in een schaaltje yoghurt, citroensap, munt en breng op smaak met zeezout.
5. Plaats de spiesjes in het systeemrek en gril de gehaktballetjes 4-6 minuten boven directe gemiddelde tot hoge warmte met gesloten deksel tot ze van buiten bruin, maar van binnen nog iets rose zijn. Keer ze af en toe om. Verwarm de laatste 30 seconden de naanbroodjes boven directe warmte op de Weber barbecue.
Grillmethode:
Directe gemiddelde
Warmte 175 – 230 °C
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Grilltijd: 4-6 minuten
Ingrediënten:
700 gr lamsgehakt
3 fijngehakte knoflooktenen
2 tl gemalen komijn
1 tl grof zeezout
1/2 tl versgemalen zwarte peper
Olijfolie
4-6 naanbroodjes
Voor de salade:
4 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
1 tl geraspte schil van 1 citroen
2 fijn geperste knoflooktenen
3 pruimtomaten, in blokjes van 1 cm
1/2 komkommer, in blokjes van 1 cm
1/2 gesnipperde rode ui
5 el verkruimelde feta
4 el fijngehakt bladpeterselie
1/2 tl grof zeezout
1/4 tl versgemalen zwarte peper
Voor de muntyoghurt:
350 gr Griekse yoghurt
2 el versgeperst citroensap
4 el grof gehakte verse munt
1/2 tl grof zeezout