Gekruide kip Cubaanse stijl
Bereidingswijze voor 4 personen:
1. Doe alle ingrediënten voor de kruidenmix in een kleine kom. Dep de kip droog met papieren doekjes. Smeer de kip licht in met olie en kruid hem zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant met de kruidenmix. Leg de kip daarna gedurende 24 tot 36 uren in de koelkast.
2. Spoel de kip kort af met koud water om de kruidenmix te verwijderen. Droog de kip af met papieren doekjes en kruid de kip met peper.
3. Bereid de Weber barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte (175 – 230 °C).
4. Zet de kip vast door de drumsticks en de vleugels aan de kip te binden met het slagerstouw.
5. Volg de gebruiksaanwijzing van het braadspit en zet de kip vast in het midden van het braadspit, zet het motortje aan. Leg een aluminium lekbakje onder kip, zodat vetten opgevangen worden.
6. Braad de kip op de indirecte methode met de deksel gesloten gedurende 75-90 minuten, totdat de huid van de kip goudbruin is en de kerntemperatuur 70-75 °C is (meet in het dikste deel van het vlees en zorg ervoor dat het bot niet geraakt wordt).
7. Wanneer de kip gaar is, zet het braadspit uit en haal het braadspit van de Weber barbecue. Til de kip recht op boven een lekbakje zodat het vocht wat in de kip zit in het lekbakje valt. Zet de kip op een bord en pak deze losjes in met aluminiumfolie. Laat de kip gedurende 5-10 minuten rusten (de temperatuur zal 5-10 °C stijgen). Snijd de kip in stukken, pers wat limoensap over de kip heen en besprenkel met verse munt.
Grillmethode:
Indirect gemiddelde
Warmte 175 – 230 °C
Marineertijd: 1 dag
Grilltijd: 1,5 uur
Ingrediënten:
1 grote (scharrel)kip van ongeveer 2 kilo (nek, ingewanden, vleugelpuntjes en vet verwijderd)
Olijfolie
1/2 tl versgemalen zwarte peper
Voor de kruidenmix:
Geraspte schil van twee grote sinaasappelen
1 el vers gemalen zwarte peper
2,5 tl grof zeezout
2 tl komijn
1 tl knoflookpoeder
1,5 tl barbecue kruidenmix
Voor de garnering:
1 limoen, gehalveerd
1 el grof gesneden verse munt