Gerookte zalm op een
cederhouten rookplank
Bereidingswijze voor 4 personen:
1. Leg de cederhouten rookplank ‘s nachts in water of in ieder geval gedurende een uur. Zet een gewicht (glas of fles) op de plank zodat deze goed onder water blijft.
2. Bereid de Weber barbecue voor op directe gemiddelde warmte (175-230 °C).
3. Doe alle ingrediënten van de marinade, behalve de olie, in een mixer en meng het tot een glad mengsel. Voeg daarna de olie toe. Maak de zalm schoon en verwijder eventuele graten. Leg de zalm met de huid naar beneden en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de helft van de marinade gelijkmatig over de zalm.
4. Verwijder de rookplank uit het water, plaats de plank boven directe warmte van de Weber barbecue, sluit de deksel en wacht tot de plank gaat roken.
5. Leg de zalm met de huid naar beneden op de plank en sluit de deksel. Gril de zalm 20-25 minuten (afhankelijk van de dikte van de zalm) tot de zalm net iets rose in het midden is en bruin aan de randen. Serveer de zalm warm met de resterende marinade.
Grillmethode:
Directe gemiddelde
Warmte 175 – 230 °C
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Grilltijd: 20-25 minuten
Ingrediënten:
1 hele zalmfilet met huid
1,5 tl grof zeezout
1/2 tl versgemalen zwarte peper
Voor de marinade:
4 el citroensap
4 el Dijon mosterd
4 el honing
4 el fijngehakte bieslook
1 el knoflookpoeder
1 el versgemalen zwarte peper
1/2 el cayennepeper
120 ml olijfolie